PLAVNICA 2016

Triatlon liga Crne Gore je takmičenje koje obuhvata sve trke koje organizuje Triatlon savez Crne Gore i klubovi članovi Triatlon saveza, na kojima se skupljaju bodovi za ukupni poredak. U kalendaru trka su Bokeški triatlon u organizaciji TK Tivat, Duatlon kup – TK Herceg Novi, Plavnica triatlon – TK Podgorica, kao i trke u zajedničkoj organizaciji saveza na Kalardovu u Tivtu (3 do 5 trka) a za 2015. je planirana i nova trka na Krupačkom jezeru u organizaciji novoformiranog TK Nikšić.

Liga je zvanično osnovana 2014. godine, prethodno je 2012. i 2013. funkcionisala kao Bokeška duatlon- triatlon liga po ideji Kristijana Sindika nosioca triatlon ideje u Crnoj Gori, osnivača tritlon kluba Tivat i organizatora Bokeškog triatlona prvog zvaničnog triatlon takmičenja u Crnoj Gori. U 2014. godini osniva se TK Podgorica, koji organizuje “1. Podgorčki Triatlon – Plavnica” prvu trku van Boke na prostoru Crne Gore, tako da su stvoreni uslovi za prerastanje Bokeške lige na viši nivo tj. Triatlon lige Crne Gore. Dokaz da je ovo bio pravi potez je i osnivanje još jednog kluba u 2014. a to je TK Niksić, a u 2015. postoji interesovanje da se osnuju TK Kotor, TK Budva i TK Bar čime bi liga dobila puni smisao sa perspektivom da postane jedna od najorganizovanijih liga u regionu.

Prvo kolo Bokeške duatlon-triatlon lige je organizovano na Kalardovu 2012. godine sa ukupno 9 takmičara od kojih su petoro bili iz Crne Gore, a četvoro iz Splita.